NL / E

In het dorp Lexmond staat een oude schoolhoofdwoning uit 1906. Pal tegen de schoolwoning stonden de lokalen voor de basisschool. Deze lokalen zijn inmiddels gesloopt om plaats te maken voor een groot woonzorgcomplex. De woning, die altijd heeft vastgezeten aan de lokalen, staat nu vrij in haar omgeving. Wij kregen de opdracht om iets te verzinnen voor de vrijgekomen achtergevel van deze schoolhoofdwoning.

 

In het dorp Lexmond staat een oude schoolhoofdwoning uit 1906. Pal tegen de schoolwoning stonden de lokalen voor de basisschool. Deze lokalen zijn inmiddels gesloopt om plaats te maken voor een groot woonzorgcomplex. De woning, die altijd heeft vastgezeten aan de lokalen, staat nu vrij in haar omgeving. Woningbouwvereniging Goed Wonen Zederik, die ook het woonzorgcomplex heeft ontwikkeld gaf ons de opdracht om iets te verzinnen voor de achtergevel van deze schoolhoofdwoning.

De schoolhoofdwoning wordt bewoond door Dirk Vruggink, onze plaatselijke dichter en kunstenaar. Dirk Vruggink heeft een gedicht geschreven over een in ons dorp geliefd schoolmeester, meester Haafkens, die meer dan 50 jaar geleden op deze school les gaf. Opvallend is dat het woonzorgcomplex voor een groot deel zal worden bewoond door ouderen uit het dorp, die nog les hebben gehad van meester Haafkens. En vanuit het woonzorgcomplex zullen ze uitkijken op de achtergevel van de schoolwoning.

Daarom hebben we er voor gekozen om een gedeelte van het gedicht van Vruggink op de achtergevel te plaatsen:

'Op een verbleekte sepia foto - Genomen voor de school op het plein - Staan wij samen met schoolmeester Haafkens - Hoeveel jaren terug zal dat zijn'

De vormgeving van de tekst is ontworpen door Frederik de Wal. De tekst wordt in schoonschrift opgezet, maar dan vele malen uitvergroot. De kleur van de achtergrond is grijs, de tekst kleur is wit. Waardoor de achtergevel op een schoolbord lijkt, maar dan 'verbleekt' als de foto in het gedicht.