NL / E

Aan de rivier de Rotte in Rotterdam staat een houten kerkje uit 1930. De kerk is sinds de jaren '60 niet meer in functie en was sindsdien in gebruik als ruimte voor opslag en garage. Een gezin met twee kinderen kocht het kerkje om er in te wonen en schreef een pitch uit onder architecten. Ruud Visser won de pitch met een ontwerp waarbij een 'huis' als los object in de kerk wordt geplaatst.

 


Aan de rivier de Rotte in Rotterdam staat een houten kerkje uit 1930. De kerk is sinds de jaren ’60 niet meer in functie en was sindsdien in gebruik als ruimte voor opslag en garage. De kerk werd geheel bekleed met aluminium beplating en getransformeerd tot opslag bedrijf. Totdat een gezin met twee kinderen de kerk opkocht om er in te wonen.

In plaats van het zomaar transformeren van de kerk in een huis met 12 slaapkamers, hebben we een ‘gewoon’ huis gemaakt dat als los object in de kerk is geplaatst. Je kan als het ware om het huis heen lopen terwijl je ‘in’ de kerk loopt. De laatste beuk van de kerk, het dwarsschip is helemaal open gehouden. De voorgevel en de zijgevels zijn, als praktisch gebruik dit toeliet, zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Aan de achterzijde van de kerk stond een koor. Een kleiner gesloten volume, pal aan de rivier de Rotte. Dit volume is gesloopt en vervangen door een moderne aanbouw. Deze aanbouw volgt de vorm en contour van het oorspronkelijk koor, maar is een stuk korter. Doordat de gevel van de nieuwe aanbouw volledig van glas is, maken we de kerk open naar de achterzijde. Het ‘woonhuis’ in de kerk wordt hierdoor verbonden met het weidse landschap.Het dwarsschip fungeert nu als buffer tussen het buiten (landschap en rivier) en het privé gedeelte (het woonhuis).