NL / E

Aan de rand van het dorp Werkhoven staat sinds kort een wijk met vrije kavels. Onze opdrachtgevers kochten hier een kavel op een hoek. Alle andere kavels in deze wijk zijn rechthoekig, maar dit kavel heeft door de aparte situering een driehoekige vorm. De vraag van onze opdrachtgever was om op dit kavel een Schuurwoning voor hen te realiseren. Een schuurwoning geïnspireerd op de cataloguswoning.

 


Aan de rand van het dorp Werkhoven staat sinds kort een wijk met vrije kavels. Onze opdrachtgevers kochten hier een kavel op een hoek. Alle andere kavels in deze wijk zijn rechthoekig, maar dit kavel heeft door de aparte situering een driehoekige vorm. De vraag van onze opdrachtgever was om op dit kavel een Schuurwoning voor hen te realiseren. Een schuurwoning geïnspireerd op de cataloguswoning.

De meest gebouwde woningen op vrije kavels zijn catalogus-woningen. De Schuurwoning is zo’n populair catalogus type. Dit type heeft de uitstraling van een tot woning verbouwde boerenschuur. Net zoals een boerenschuur heeft de schuurwoning een groot zadeldak en is de constructie voornamelijk van hout.

Als basis voor onze Schuurwoning namen we daarom ‘het zadeldak’. Daar waar het dak knikt (de nok), verdeelden we de woning in twee helften. De éne helft is ‘lege ruimte’ tot aan de nok. De andere helft is massa tot aan de nok. In dit volume zitten de voorzieningen, de slaapkamers en de keuken.

De naastgelegen woningen staan allemaal op een rechthoekig kavel. De woningen staan zo in positie dat er aan de voorzijde een kleine voortuin wordt gevormd en aan de achterzijde een grote achtertuin. Maar door de driehoekige vorm van ons kavel kan de Schuurwoning niet voorin worden geplaatst. We kunnen hier dus geen standaard voor- en achtertuin creëren. Maar dit blijkt uiteindelijk een gelukkig toeval.

Aan de achterzijde is er vanaf het kavel prachtig uitzicht op een bos. En ook blijkt de voortuin juist op het zuiden te staan. Waardoor de achtertuin in de schaduw staat van het huis. Daarom besloten we om de Schuurwoning midden in de tuin te plaatsen. Het uitzicht aan de achterzijde zoveel mogelijk te benutten en de voortuin juist te benaderen als ‘achtertuin-met-zon’. Daardoor woon je als het ware midden in je tuin.

Aan de twee elementen: het zadeldak en de massa waarop het dak rust, hebben we nog een derde element toegevoegd: een massa die zich krult, vanuit de tuin naar binnen. De ‘krul’ omvat alle voorzieningen: keukenkasten, wasruimte, toilet, meterkast, garderobe, fietsenberging. De krul eindigt als tuinhek die het zonterras (de voortuin), scheidt van de entree met parkeerplaats.

Voor de constructie zijn we uitgegaan van vier houten spanten voor het dak. Deze vier houten spanten rusten op de buitengevels en de twee tussenwanden van de slaapkamers. Daartussen zitten gordingen.

In het open gedeelte van het huis steunen de spanten van het dak op drie houten kolommen. Door ze iets schuin te zetten, zorgen ze tegelijk voor stabiliteit. Bij de positionering van de schuine kolommen hebben we rekening gehouden met het uitzicht. Aan één zijde hebben we de zijkant wat meer gesloten gehouden. Aan de andere zijde hebben we de hoek juist meer open gelaten voor vrij uitzicht. Ook de V-kolom staat dusdanig dat het uitzicht optimaal is.

De bouwkundige aansluitingen hebben we zo puur mogelijk gehouden. Afgezien van 3 schuifpuien zijn er verder geen kozijnen. Er zijn geen boeiboorden of aftimmeringen. Alle bouwelementen liggen koud op elkaar.