NL / E

De watertoren in Nieuw Lekkerland is gebouwd in 1915. De toren heeft een zeshoekige vorm en bestaat uit een betonskelet met een invulling van metselwerk. Het uitzicht vanuit de toren is prachtig. Aan de éne kant van de toren kijk je over de Lek, aan de andere kant over het oer-Hollandse polderlandschap met de vele molens. In 2012 kochten twee bewoners van het dorp Nieuw Lekkerland de watertoren om er in te wonen. Ze vroegen ons bureau om een ontwerp te maken voor de herbestemming.

 

'Maak van een watertoren geen woning, maar ga wonen in een watertoren'. 

De watertoren in Nieuw Lekkerland is gebouwd in 1915. De toren heeft een zeshoekige vorm en bestaat uit een betonskelet met een invulling van metselwerk. Oorspronkelijk zijn de invullingen gepleisterd in een zandsteen kleur, maar dat is nu niet meer te zien omdat de toren in zijn geheel is overgeschilderd in wit. De toren is gelegen op de dijk net buiten het dorp Nieuw Lekkerland. Het uitzicht vanuit de toren is prachtig. Aan de éne kant van de toren kijk je over de Lek, aan de andere kant over het oer-Hollandse polderlandschap met de vele molens. In 2012 kochten twee bewoners van het dorp Nieuw Lekkerland de watertoren om er in te wonen. Ze vroegen ons bureau om een ontwerp te maken voor de herbestemming.

Onze ontwerp studie startte vanuit twee richtingen:

1. Hoe kunnen we openingen maken in de gevel, zonder dat de gevel haar karakter verliest?

2. Hoe kunnen we een woning plattegrond ontwerpen dat het wonen in een watertoren viert?

Na een lange studie zijn we tot de conclusie gekomen dat de diamant vormige raampjes in de gevel essentieel zijn voor het karakter van de gevel. De diamantjes moeten niet worden aangetast. De nieuwe openingen moeten daarentegen niet het zigzaggend patroon volgen van de diamantjes, maar er als het ware omheen dansen. De positie van de ramen wordt bepaald door de woningplattegrond.

De woningplattegrond in deze zeshoekige toren met een diameter van 9 meter moet niet alleen voldoen aan het bouwbesluit, maar moet 'het wonen in een watertoren' vieren. Een woning heeft twee verdiepingen: een woonverdieping en een slaapverdieping. De tuinkamer (op de begane grond) en de twee woningen hebben elk een ander uitzicht over het landschap. Zo kijkt de éne woning uit over de Lek en de andere over de polder. Elke woning is dus anders ingedeeld. De constructie volgt de indeling en draait mee met de plattegrond.

De openingen worden ter plaatse van de slaapverdieping aan de buitenkant afgeschermd met verticale roosters. De roosters fungeren als een gordijn voor de slaapverdieping.