NL / E

Frans de Jong was in de periode 1914 tot 1940 dorpsarchitect van de gemeente Lexmond en Hei- en Boeicop. In die periode realiseerde hij circa 71 woonhuizen, 13 boerderijen, 26 schuren, 2 kerken, 1 sigarenfabriekje, 1 houten muziektent, 1 gemaal en 1 kantoor. Veel van de door hem ontworpen bouwwerken staan er nu nog. Het doel van deze studie was, om het werk van deze ‘onbekende’ en in het dorp ‘vergeten’ architect voor één moment onder de aandacht te brengen.

 

‘Met andere ogen kijken naar de gebouwde omgeving van Zederik is na deze ‘catalogus’ van woningen uit de streek bijna onafwendbaar’. Pim Metman voorzitter Raad van Cultuur gemeente Zederik.

Frans de Jong was in de periode 1914 tot 1940 dorpsrachitect van de gemeente Lexmond en Hei- en Boeicop. In die periode realiseerde hij circa 72 woonhuizen, 13 boerderijen, 26 schuren, 2 kerken, 1 sigarenfabriekje, 1 houten muziektent, 1 gemaal en 1 kantoor.  Daarnaast heeft hij tal van verbouwingen gedaan, waaronder de verbouwing van het gemeentehuis Ameide. Veel van de door hem ontworpen bouwwerken staan er nu nog. Sommige daarvan zijn prachtig in originele staat bijgehouden. Anderen zijn weer volledig verbouwd en bijna niet meer te herkennen.

Frans de Jong ontwierp in de vormentaal die in de omgeving zelf voorhanden was. Daardoor voegen zijn woningen zich naadloos tussen de vele historische boerderijen in de omgeving. Maar als je zijn hele oeuvre naast elkaar legt, ontdek je verbanden, die kenmerkend zijn voor zijn manier van werken.

Dat was voor ons architectenbureau de aanleiding om een archiefonderzoek te starten naar het werk van Frans de Jong en om op zoek te gaan naar die verbanden. Het doel van onze studie was, om het werk van deze ‘onbekende’ en in het dorp ‘vergeten’ architect voor één moment onder de aandacht te brengen. In samenwerking met Frederik de Wal hebben we onze studie gebundeld in een vouwfolder.

Op 13 september 2008, open monumentendag, zijn voor één dag alle circa 100 huizen van Frans de Jong opengesteld voor publiek. De vouwfolder werd op die dag gratis verstrekt.