NL / E

Ontwerpen als een zoektocht naar architectuur

Het ontwerpproces van veel architecten lijkt op hoe klassieke muziekstukken worden gemaakt, gecomponeerd door een componist (architect) en uitgevoerd door diverse uitvoerend muzikanten. Bij ons lijkt het ontwerpproces eerder op een Jazz-sessie. De verschillende muzikanten geven samen en op hetzelfde moment vorm aan het muziekstuk. De muzikanten zijn bij ons de architecten, maar ook de gebruikers en in een later stadium ook de constructeur, de bouwfysicus en de aannemer.

Door niet vast te leggen wat we gaan ontwerpen, wordt deze zoektocht naar architectuur in het ontwerp zichtbaar. Dit geeft onze ontwerpen de onverwachte frisheid en gelaagdheid waar we altijd naar op zoek zijn.

Dit vraagt van onze opdrachtgevers dat ze hierin kunnen en willen meegaan. Omdat het ontwerp pas aan het einde van het proces volledig zichtbaar wordt. Tegelijkertijd krijgen ze hiermee wel een woning die naadloos bij ze past en die alle vooringestelde verwachtingen overtreft.

“I like complexity and contradiction in architecture. I do not like the incoherence or arbitrariness of incompetent architecture nor the precious intricacies of picturesqueness or expressionism. Instead, I speak of a complex and contradictory architecture based on the richness and ambiguity of modern experience..”Robert Venturi

Wij ontwerpen niet alleen voor mensen. Wij ontwerpen met mensen.

Ons kernteam bestaat uit twee architecten: Ruud Visser en Fumi Hoshino. Daarnaast speelt de opdrachtgever een onmiskenbare en integrale rol in het uiteindelijke resultaat van de opdracht. Het zijn immers hun wensen en eisen die we vormgeven tijdens het proces. Ook bouwfysicus, constructeur, gemeente, monumentencommissie en welstand zien we als belangrijke medespelers in ons team. Net als de aannemer en uitvoerders op de bouwplaats tijdens de uitvoeringsfase.

Dit ‘ontwerpen samen met het team’ is essentieel en karakteristiek voor onze architectuur.

Curriculum Vitae Ruud Visser

1990 HTS Bouwkunde Den Haag

1998 Academie van Bouwkunst Rotterdam (cum laude)

1999 nominatie Archiprix

1990-2006 werkzaam bij (voor) verschillende architectenbureau's: VVKH, DOK, KZG, NLArchitects, FACT, DAT

2000-2003 gastdocent TU Delft, herbestemming

2006-2013 lid Monumentencommissie Zederik

2006-heden: Eigenaar RV Architectuur

2010 nominatie Rotterdam Architectuurprijs

2020 Watertorenprijs